tag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post1855998001942221484..comments2024-03-28T08:26:51.700+01:00Comments on Buduar Porcelany: Kurczęta a la St MenehoultPorcelanahttp://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-46553240197834316122014-01-20T13:34:18.638+01:002014-01-20T13:34:18.638+01:00Dusiłam i dałam to wszystko, co na obrazku (tylko ...Dusiłam i dałam to wszystko, co na obrazku (tylko czosnek nie cały, ale kilka ząbków)... Może po prostu te aromaty pozostały w wodzie / winie..? Wydaje mi się, że gdyby kurczak trochę w nich poleżał, może złapał by więcej smaku przypraw (?)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-3862684263632638972014-01-19T20:37:03.117+01:002014-01-19T20:37:03.117+01:00Zaskoczyłaś mnie podsumowaniem, że kurczak smakowa...Zaskoczyłaś mnie podsumowaniem, że kurczak smakował jak zwykłe gotowane mięso w panierce. Hm. Myślałam, że chociaż przejdzie tym winem i czosnkiem... Dusiłaś, czy na otwartym? A czosnek można było rozdusić dla większej ilości soku... Hm, nie wiem. Obstaję przy tym, że za mało nawrzucałaś przypraw, bo brzmi, jakby miało wyjść bardzo aromatyczne! :0Yumekahttps://www.blogger.com/profile/11632093390201067628noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-19160243592855462422014-01-19T14:22:36.323+01:002014-01-19T14:22:36.323+01:00Może coś się psuje w blogspocie, oni czasem mają a...Może coś się psuje w blogspocie, oni czasem mają awarie...Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-13037781561007826082014-01-19T14:21:44.461+01:002014-01-19T14:21:44.461+01:00Też mam co do tego wątpliwości, ale ostatecznie wz...Też mam co do tego wątpliwości, ale ostatecznie wzięłam już tę naszą, współczesną szklankę (250 ml). W ogóle te dawne miary, o ile nie są konkretnie podane, są chyba raczej trudne do przeliczenia - trzeba by wiedzieć, jak duże były ówczesne łyżki, łyżeczki i szklanki :)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-21261432647193041682014-01-19T14:17:04.841+01:002014-01-19T14:17:04.841+01:00Właśnie, bazylika :D Gdy czytałam to pierwszy raz,...Właśnie, bazylika :D Gdy czytałam to pierwszy raz, wyobraziłam sobie, że ktoś wrzuca do garnka miniaturową makietę kościoła :D <br />Ale na logikę - to pewnie bazylia :)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-82218106926744653662014-01-19T13:52:07.017+01:002014-01-19T13:52:07.017+01:00hmm a czemu jestem anonimowa ( przeciez to ja atel...hmm a czemu jestem anonimowa ( przeciez to ja atelier)atelierpolonaisehttps://www.blogger.com/profile/12221915032674869681noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-43798145205139506992014-01-19T13:51:11.476+01:002014-01-19T13:51:11.476+01:00Mi sie podoba to danie, gotowane kurczaki lubie, a...Mi sie podoba to danie, gotowane kurczaki lubie, a czy na pewno szklanka wina wtedy to NASZA szklanka? Ja mam zawsze wrazenie, ze jednak oni "hulali" z tym smakiem i jesli cos jest mdle to chyba czegos bylo moze za malo? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-49728621153768212852014-01-19T12:41:59.311+01:002014-01-19T12:41:59.311+01:00Dania raczej nie odtworzę, wolę współczesną wersję...Dania raczej nie odtworzę, wolę współczesną wersję, ale sam przepis... Czy ja dobrze widzę, tam jest napisane "bazylika"? To chodzi o bazylię? :D I jeszcze "fofem, przeydą, potym". Nie dałabym radę przeczytać tego na głos, bez śmiechu.Margot la Bohemehttps://www.blogger.com/profile/10461646032547689151noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-11206978910267055492014-01-18T20:32:51.816+01:002014-01-18T20:32:51.816+01:00To może wypróbujesz te osiemnastowieczne? :)
Myśl...To może wypróbujesz te osiemnastowieczne? :) <br />Myślę, że to przez to gotowanie... Chyba faktycznie lepiej byłoby użyć tłustszych części kurczaka (np. udek) lub może do samego gotowania dodać trochę masła (?)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-82256356979291346322014-01-18T20:31:13.892+01:002014-01-18T20:31:13.892+01:00Też uwielbiam ten dawny zapis! Wczoraj na studiach...Też uwielbiam ten dawny zapis! Wczoraj na studiach czytaliśmy całe dialogi z XVIII wieku i niektóre sformułowania wyglądały kosmicznie, a brzmiały po prostu uroczo ^^Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-63844508451345979512014-01-18T20:28:14.650+01:002014-01-18T20:28:14.650+01:00Mmm, ogórkową uwielbiam <3 A i spaghetti dawno ...Mmm, ogórkową uwielbiam <3 A i spaghetti dawno nie jadłam - u mnie zazwyczaj robi je brat (to chyba jedyne, co potrafi ugotować, ale i tak dobrze, jak na nastolatka :D ), więc będę musiała mu o tym przypomnieć 3:)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-55598970851464135932014-01-18T17:44:43.264+01:002014-01-18T17:44:43.264+01:00Ale to apetycznie wygląda! Osobiście jestem wielką...Ale to apetycznie wygląda! Osobiście jestem wielką fanką zwykłych kotletów z kurczaka :D Swoją drogą to dziwne, że przy tak wielu przyprawach potrawa nie ma wyrazistego smaku. Gabriela https://www.blogger.com/profile/16370436083078880950noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-27615045552798403762014-01-18T16:31:33.378+01:002014-01-18T16:31:33.378+01:00nie mogę się powstrzymać, żeby nie czytać tego prz...nie mogę się powstrzymać, żeby nie czytać tego przepisu "fonetycznie". fofem czyftym <3Magrathttps://www.blogger.com/profile/18399207385039681484noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-16217038497548154932014-01-18T16:30:16.342+01:002014-01-18T16:30:16.342+01:00Jak Ty potrafisz Porcelanko wszystko tak ładnie i ...Jak Ty potrafisz Porcelanko wszystko tak ładnie i estetycznie sfotografować, nawet smażącego się kurczaka. :)<br /><br />Ja dziś robiłam ogórkową i spaghetti. :D Mało osiemnastowiecznie to brzmi, ale było całkiem smaczne. :)Lady Lukrecjahttps://www.blogger.com/profile/06880664073373786721noreply@blogger.com