tag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post4639188063808758933..comments2024-03-28T08:26:51.700+01:00Comments on Buduar Porcelany: Osiemnastowieczne gotowanie: Kurczak po tatarskuPorcelanahttp://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-49818277972298315332014-01-08T18:05:39.110+01:002014-01-08T18:05:39.110+01:00Pewnie! Przeglądając tę książkę trafiłam też na op...Pewnie! Przeglądając tę książkę trafiłam też na opis dania, którym chyba tylko Bear Grylls by nie pogardził :DPorcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-29128092408597577692014-01-08T16:40:42.588+01:002014-01-08T16:40:42.588+01:00Wygląda, bardzo, ale to bardzo apetycznie. I znowu...Wygląda, bardzo, ale to bardzo apetycznie. I znowu rozbawił mnie ten stary język polski. :) Muszę kiedyś sobie sprawić taką książkę, poprawa humoru w kuchni gwarantowana.Margot la Bohemehttps://www.blogger.com/profile/10461646032547689151noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-87881549022532809562014-01-07T11:18:11.395+01:002014-01-07T11:18:11.395+01:00To może dzisiaj wypróbujesz ten przepis na obiad? ...To może dzisiaj wypróbujesz ten przepis na obiad? :DPorcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-72212257739953186662014-01-07T09:31:05.435+01:002014-01-07T09:31:05.435+01:00To był zły pomysł, żeby czytać ten post na głodneg...To był zły pomysł, żeby czytać ten post na głodnego, bo jeszcze bardziej zgłodniałam;]Natalia Katarzynahttps://www.blogger.com/profile/13407600922475144465noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-71441361465166890162014-01-05T12:34:38.203+01:002014-01-05T12:34:38.203+01:00Dziękuję! :)Dziękuję! :)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-23841311304902595092014-01-05T12:25:44.063+01:002014-01-05T12:25:44.063+01:00Mniam, wygląda apetycznie :DMniam, wygląda apetycznie :DSylwia VamppiV Błachhttps://www.blogger.com/profile/12459208001953339876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-26397967263140036022014-01-05T11:11:11.284+01:002014-01-05T11:11:11.284+01:00W takim razie może kiedyś się skuszę choć na jeden...W takim razie może kiedyś się skuszę choć na jeden tom ;) Takie opracowania są o tyle fajne, że wyjaśniają to, co w samym przepisie jest niedookreślone i wynika po prostu w ówczesnego sposobu gotowania.<br />Z tą kruszonką nie wiedziałam, będę musiała kiedyś zrobić własne crumble :)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-74216717198721418772014-01-04T22:18:47.752+01:002014-01-04T22:18:47.752+01:00Tak, wydania wilanowskie wszystkie 4 tomy maja wst...Tak, wydania wilanowskie wszystkie 4 tomy maja wstepy, komentarze i słowniczki. Sa pieknie wydane, ja mam 3 tomy ten ostatni to sobie odpusciłam bo to jest spis potraw jakie jadał Sobieski i jego dwór. Tomy mozna kupic w ksiegarni netowej muzeum w Wilanowie. <br />Pokruszony chleb uzywa sie tez jako kruszonki chyba uzywa sie to na angielskim "crumble" czyli zapieczone owoce posypane na wierzchu chlebem i do pieca. atelierpolonaisehttps://www.blogger.com/profile/12221915032674869681noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-83766444639918691532014-01-04T16:36:59.831+01:002014-01-04T16:36:59.831+01:00Może właśnie chodzi o ten sposób pokrojenia mięsa?...Może właśnie chodzi o ten sposób pokrojenia mięsa? W paski wyglądałoby ciekawiej :) Szkoda, że oni nie pisali konkretów...<br /><br />A ta wersja wilanowska jest może poprzedzona jakimś wstępem i komentarzami? Jeśli tak, to będę musiała koniecznie jej poszukać ;)<br /><br />A co do chleba (komentarz poniżej), to w innym przepisie też było "posyp chlebem" i zinterpretowałam to właśnie jako panierkę :D Tutaj już sobie odpuściłam - za dużo tego dobrego :DPorcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-29341421477038079752014-01-03T22:22:24.980+01:002014-01-03T22:22:24.980+01:00Ten chleb miał być chyba panierką? Poza tym chlebe...Ten chleb miał być chyba panierką? Poza tym chlebem kiedys zageszczano sosy.atelierpolonaisehttps://www.blogger.com/profile/12221915032674869681noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-87308130566725089852014-01-03T22:20:04.216+01:002014-01-03T22:20:04.216+01:00Moge poszukać jakis informacji na ten temat w wers...Moge poszukać jakis informacji na ten temat w wersji wydanej przez Wilanow z tekstem Dumanowskiego. Te ilosci wtedy nie pisano bo wychodzono z zalozenia, że kazdy wie co to za potrawa i ile ma jej dać, porcje przeciez byly inne. A tatarski kojarzy mi się ze style krojenia (chyba tutaj chodzi o mieso, w cienkie paski), tatar z jajem tez chyba jest taki "pociachany", szaszłyki też maja podobną formę. Cala potrawa jest smakowita, ja tak czasami jadam (rzadko jem mieso) wyglada jak "bifstroganow". atelierpolonaisehttps://www.blogger.com/profile/12221915032674869681noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-27954408531643127942014-01-03T18:56:31.644+01:002014-01-03T18:56:31.644+01:00Dziękuję :) Ciekawe, jak będzie smakował z innymi ...Dziękuję :) Ciekawe, jak będzie smakował z innymi grzybami.Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-88812296499139290302014-01-03T18:48:33.277+01:002014-01-03T18:48:33.277+01:00No tak, szare pieczarki, zielenina i beżowe mięso ...No tak, szare pieczarki, zielenina i beżowe mięso nie są szczególnie reprezentacyjne :D Właśnie, zastanawia mnie, dlaczego nazwali ten obiad "po tatarsku"...<br /><br />Fajny pomysł na post :) Zapiszę go w blogowym zeszycie i jak tylko znajdę coś sensownego w książkach, będzie post o dawnych sklepach i zakupach :)<br /><br />Tak, właśnie te grzyby były taką "miłą niespodzianką" w daniu :) No a chleb... faktycznie mało obiadowy jako dodatek, choć tutaj jakoś lepiej mi smakował, niż ryż. Następnym razem spróbuję zrobić tego kurczaka z doprawionym ryżem i zobaczymy, jak wyjdzie :)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-20892915283665963182014-01-03T18:40:39.165+01:002014-01-03T18:40:39.165+01:00W książce są też przepisy na słodycze, m. in. na b...W książce są też przepisy na słodycze, m. in. na biszkopty i gorącą czekoladę w trzech wariantach :) Może jutro uda mi się coś nowego zrobić.<br />W gorsecie mógłby być problem :D Trzeba by chyba jeść tyle, co ptaszek :DPorcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-32059269956152764672014-01-03T18:33:40.602+01:002014-01-03T18:33:40.602+01:00W takim razie trzymam kciuki za gotowanie i mam na...W takim razie trzymam kciuki za gotowanie i mam nadzieję, że będzie smakowało ;)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-17759530587867101462014-01-03T18:26:58.743+01:002014-01-03T18:26:58.743+01:00Co za apetyczny post. Lubie dodawać pieczarki do m...Co za apetyczny post. Lubie dodawać pieczarki do mięsa. Twój kurczak po tatarsku prezentuje się intrygująco.Magdalena Jastrzębskahttps://www.blogger.com/profile/10739318053533156909noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-71817151693136889422014-01-03T17:06:54.046+01:002014-01-03T17:06:54.046+01:00Przyznam, że gotowa potrawka z pierwszego zdjęcia ...Przyznam, że gotowa potrawka z pierwszego zdjęcia wyglądała... niepokojąco. Ale to pewnie przez skalę. Zresztą po określeniu "tatarski" bałam się, że to będzie na surowo. Ale część o pieczeniu mnie uspokoiła.<br />Ach, słyszałam, że gołąb ma bardzo dobre, delikatne (podobno wręcz słodkie) mięso. Nie wiem, jak z drozdem. Ale pewnie wtedy nie było problemu ze zdobyciem tego na targu (swoją drogą, nie sądzisz, że ciekawy byłby post w całości o ówczesnych marketach? O aptekach wspominałaś przy okazji kosmetyków), a w mieście to i nawet przez okno można by było się wychylić i coś upolować na obiad~...<br />Grzyby potrafią nieźle zmienić aromat potrawy, więc pewnie się dodaje takie, jak się po prostu chce, dlatego tego przepis nie precyzuje.<br /><br />Abstrahując od tego, sama potrawa to naprawdę ciekawy wariant drobiowy, na urozmaicenie jadłospisu. Z pewnością go ugotuję. Ale nie do chleba, nie lubię jeść obiadu z chlebem. Ja ryż doprawiam zawsze vegetą, wychodzi inaczej niż z soli, może akurat będzie pasował?...Yumekahttps://www.blogger.com/profile/11632093390201067628noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-43098157664268215222014-01-03T16:17:44.272+01:002014-01-03T16:17:44.272+01:00Nie przepadam za mięsem, ale chętnie skusiłabym si...Nie przepadam za mięsem, ale chętnie skusiłabym się obiad rodem z XVIII wieku! Zwłaszcza, gdyby zjeść do w sukience z epoki... ciekawe swoją drogą, czy by to wytrzymała :D Gabriela https://www.blogger.com/profile/16370436083078880950noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-83845396504889060782014-01-03T15:30:44.900+01:002014-01-03T15:30:44.900+01:00Aż się głodna zrobiłam, chyba zaraz idę do kuchni ...Aż się głodna zrobiłam, chyba zaraz idę do kuchni coś zjeść. :D<br /><br />A przepis łatwy, w dodatku potrawa w smaku niezła jak mówisz, więc trzeba spróbować. Akurat mam pieczarki. :)Lady Lukrecjahttps://www.blogger.com/profile/06880664073373786721noreply@blogger.com