tag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post760907929616361427..comments2024-03-28T08:26:51.700+01:00Comments on Buduar Porcelany: Osiemnastowieczne gotowanie: placek królewski (ciastka)Porcelanahttp://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-75169581934044510022012-04-22T02:42:42.924+02:002012-04-22T02:42:42.924+02:00a. szczubeć to szczypta. a zielona cytryna to popr...a. szczubeć to szczypta. a zielona cytryna to poprostu limonka. :]Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-59755293077752234622012-04-22T02:40:38.813+02:002012-04-22T02:40:38.813+02:00ciastka nie są jak z marii antoniny, bo kuchnia z ...ciastka nie są jak z marii antoniny, bo kuchnia z książki wielądka (pisanej w dużym stopniu dla polskich mieszczan) znacznie różni się od kuchni najbogatszego dworu ówczesnej europy. pozatym kwiat pomarańczy to nie pomarańcza ale "kwiat pomarańczy". używano go do aromatyzowania słodyczy i trunków. po usmażeniu ma konsystencję a la konfitura z róży. zamiast niego można od biedy dodać aromatu pomarańczowego, albo najlepiej odrobinę mocnego domowego wyciągu spirytusowego ze skórki pomarańczy. kolejną wadą adaptacji jest bułka tarta która tylko zabiera smak i co najwyżej spulchnia ciasto. dawniej biszkopt migdałowy pieczono wyłącznie ze zmielonych migdałów i ubitych białek. zamiast biszkoptów wystarczy dodać objętościowo tyle samo zmielonych migdałów i szczyptę cukru. :]Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-82527157123083511912011-10-12T16:32:17.045+02:002011-10-12T16:32:17.045+02:00Chylę czoła przed takim podejściem do lit. staropo...Chylę czoła przed takim podejściem do lit. staropolskiej.Rządzisz.Jan Pioskowikhttps://www.blogger.com/profile/02539535645285598412noreply@blogger.com