tag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post8326138096481919341..comments2024-03-28T08:26:51.700+01:00Comments on Buduar Porcelany: Regencyjne cukierki różanePorcelanahttp://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comBlogger37125tag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-33099129444215753102013-09-25T19:05:14.508+02:002013-09-25T19:05:14.508+02:00O! A takie nadzienie uwielbiam :)O! A takie nadzienie uwielbiam :)Vintage Cathttps://www.blogger.com/profile/12370369901747188647noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-48750923184252239162013-09-25T14:23:58.270+02:002013-09-25T14:23:58.270+02:00Właśnie ta moja / babcina róża jest chyba z gatunk...Właśnie ta moja / babcina róża jest chyba z gatunku tych konfiturowych :) <br />Krzew pięknie rozrasta się przy płocie, a płatki są całkiem smaczne, także mogę tylko polecić posadzenie takiej w ogrodzie :)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-56765864034307345442013-09-25T14:12:08.523+02:002013-09-25T14:12:08.523+02:00Jakoś mi ten post umknął.
Są specjalne odmiany ró...Jakoś mi ten post umknął. <br />Są specjalne odmiany róż hodowane właśnie do jedzenia. Nie kwitną tak okazale jak te sadzone dla ozdoby, ale są mrozoodporne. "Choruję" na nie od dawna i może w przyszłym roku uda mi się je kupić i posadzić na konfitury :)Dorfihttps://www.blogger.com/profile/17777854774626372464noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-2807774004154847042013-09-25T12:26:59.486+02:002013-09-25T12:26:59.486+02:00Następnym razem posypię :) No i sprawdzę sobie Iva...Następnym razem posypię :) No i sprawdzę sobie Ivana Day :)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-81417705234689339632013-09-24T22:58:37.871+02:002013-09-24T22:58:37.871+02:00Żeby cukierki się nie przyklejały należało talerz,...Żeby cukierki się nie przyklejały należało talerz, blat, blachę posypać cukrem pudrem. Formy były i to jakie !!!, Silikonowych nie było a nie wiem czy cukierki się do nich nie przykleja. Na pewno o tym pisał Ivan Day, ma tez sporo filmików z tego co on produkuje .... to mam wrażenie za żadne Laduree go nie przerośnie. atelierpolonaisehttps://www.blogger.com/profile/12221915032674869681noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-34418277501291675522013-09-24T10:13:52.431+02:002013-09-24T10:13:52.431+02:00Właśnie, tez się nad tym zastanawiałam :D Może mie...Właśnie, tez się nad tym zastanawiałam :D Może mieli na to jednak jakieś specjalne formy lub jakąś inną metodę (?)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-5080551436724775712013-09-24T10:10:40.971+02:002013-09-24T10:10:40.971+02:00Oj tam, konwenanse są po to, żeby je łamać :D Prób...Oj tam, konwenanse są po to, żeby je łamać :D Próbowałam nawet odgryźć sobie kawałek, ale one były takie twarde i gładkie, że nie dało się nic z nimi zrobić :DPorcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-76505987440652175182013-09-23T23:00:05.732+02:002013-09-23T23:00:05.732+02:00Zawsze można zlizać.
... Ach, to takie nieeleganck...Zawsze można zlizać.<br />... Ach, to takie nieeleganckie, cóż to za maniery! >u<Yumekahttps://www.blogger.com/profile/11632093390201067628noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-71963380412448225792013-09-23T21:40:29.343+02:002013-09-23T21:40:29.343+02:00No właśnie, w chwili, gdy przeczytałam, jak nakład...No właśnie, w chwili, gdy przeczytałam, jak nakładałaś masę na talerz zaczęłam się zastanawiać, jakim cudem je potem z niego oderwałaś. I miałam rację:) Dobrze, że Ci talerz nie pękł podczas próby odłączania:):) I teraz pytanie - ponieważ w XVIII wieku nie posiadano silikonowych foremek, ile talerzy "poszło" z powodu zachcianki jakiejś panny na cukierki różane:)Ania Urbańska - Zielono w głowiehttps://www.blogger.com/profile/16261480292220414007noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-48895678459980836912013-09-23T20:13:56.400+02:002013-09-23T20:13:56.400+02:00Smakują trochę jak nadzienie pączków, tylko bardzi...Smakują trochę jak nadzienie pączków, tylko bardziej intensywnie :)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-84942566590044460022013-09-23T19:36:38.986+02:002013-09-23T19:36:38.986+02:00Naprawdę ciekawy przepis - jestem ogromnie ciekawa...Naprawdę ciekawy przepis - jestem ogromnie ciekawa, jak smakują takie cukierasy :)Vintage Cathttps://www.blogger.com/profile/12370369901747188647noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-34087458898887302042013-09-23T14:58:58.234+02:002013-09-23T14:58:58.234+02:00Podobno najlepszy pochodzi z Ukrainy ;)Podobno najlepszy pochodzi z Ukrainy ;)Asiahttps://www.blogger.com/profile/16256066924486498993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-66550156642417053762013-09-23T14:38:15.066+02:002013-09-23T14:38:15.066+02:00Ten krzew dodatkowo pięknie pachnie, gdy jest się ...Ten krzew dodatkowo pięknie pachnie, gdy jest się niedaleko :)<br />Właśnie z tym papierem też nie jestem taka pewna...cukier puder najlepszy :)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-57808367686421720032013-09-23T13:57:23.460+02:002013-09-23T13:57:23.460+02:00Super sprawa! Jak się przeprowadzę na wieś, to zmu...Super sprawa! Jak się przeprowadzę na wieś, to zmuszę mojego M, żeby mi taki krzak zasadził ;) co do papieru, to nie jestem pewna - a jak ta masa w niego wsiąknie? Kiedyś słyszałam o smarowaniu talerza masłem, ale nie jestem przekonana. Chyba najlepszy będzie ten cukier puder.<br />Cukierasy jak się patrzy, może kiedyś zrobię :DMilandrahttps://www.blogger.com/profile/12337216053413700858noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-50126822769044591772013-09-23T13:24:55.618+02:002013-09-23T13:24:55.618+02:00Nie :D To, co się dało odpiłować, to odpiłowałam, ...Nie :D To, co się dało odpiłować, to odpiłowałam, a reszta niestety była nie do odklejenia :DPorcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-61875466465744856042013-09-23T13:24:10.896+02:002013-09-23T13:24:10.896+02:00Hmm, może faktycznie to jest ten cukier puder... G...Hmm, może faktycznie to jest ten cukier puder... Gdyby nasypać go do miski i do niego wrzucić kilka większych kropli tej masy, ona ostygłaby w tym słodkim proszku i cukierki byłyby faktycznie cukierkami... Jak kiedyś będę robiła miętowe, to wypróbuję ten sposób :)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-51104217973679802982013-09-23T13:20:56.180+02:002013-09-23T13:20:56.180+02:00No, jasne! Miód, jeśli się go dobrze przechowuje, ...No, jasne! Miód, jeśli się go dobrze przechowuje, może przetrwać całe lata :) Jak kiedyś będzie okazja, to kupię sobie różany i spróbuję :)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-34463206329145379202013-09-23T01:01:41.318+02:002013-09-23T01:01:41.318+02:00Cóż, konwalia (mój ukochany kwiat zresztą) należy ...Cóż, konwalia (mój ukochany kwiat zresztą) należy do silnie trujących (nawet woda, w której stały ścięte może poważnie zaszkodzić), ale robi się z niej też leki nasercowe. Ciekawostka.<br /><br />Nie będę sąsiadów z kwiatów obkradać... ^^'<br /><br />Kiedyś zwróciłam uwagę, że kupcze cukierki, takie nie pakowane pojedynczo tylko w całych paczkach, są czymś posypane, jakby cukrem, tylko nie słodkim. Cóż, a formy mają do nich na pewno. Yumekahttps://www.blogger.com/profile/11632093390201067628noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-37464379450724755552013-09-22T22:47:04.063+02:002013-09-22T22:47:04.063+02:00Ale ciekawe! Musze to kiedyś wykorzystać :) hmm, a...Ale ciekawe! Musze to kiedyś wykorzystać :) hmm, ale chyba udało Ci się już oderwać cukierki z talerza? Daisyhttps://www.blogger.com/profile/16262104387907402621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-42470221321058662232013-09-22T21:55:34.820+02:002013-09-22T21:55:34.820+02:00Z tego co wiem, na pewno nie wolno lilii jeść bo s...Z tego co wiem, na pewno nie wolno lilii jeść bo są trujące ... A cukier puder - Porcelano - właśnie tak się je robi :) On działa przy masie cukrowej/karmelu/lukrze jak mąka przy cieście ;)Asiahttps://www.blogger.com/profile/16256066924486498993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-63496847728780500242013-09-22T21:52:43.885+02:002013-09-22T21:52:43.885+02:00Smakuje jak bardzo skoncentrowana niekwaśna konfit...Smakuje jak bardzo skoncentrowana niekwaśna konfitura różana ;p i ma charakterystyczny posmak miodu ... A konsystencja - świeży jest różowy i lejący, starszy się krystalizuje ;) Przy czym miód jak cukier - nie starzeje się, więc można go spokojnie jeść nawet kilka lat ;) - jedyna zasada to taka, że nie wolno wkładać do niego łyżki po innych produktach lub wyjętą z ust ... musi być umyta i sucha ;)Asiahttps://www.blogger.com/profile/16256066924486498993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-10459819845748670992013-09-22T19:58:09.694+02:002013-09-22T19:58:09.694+02:00W XVIII wieku innych nie mieli ;)W XVIII wieku innych nie mieli ;)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-2915225980887110212013-09-22T19:17:29.425+02:002013-09-22T19:17:29.425+02:00Świetny pomysł na oryginalne słodycze:)Świetny pomysł na oryginalne słodycze:)☞ Agata 📚 Bookstagramhttps://www.blogger.com/profile/15037982179829152187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-7212276492681706802013-09-22T19:03:27.278+02:002013-09-22T19:03:27.278+02:00Myślałam nad posypaniem talerza i nad papierem, al...Myślałam nad posypaniem talerza i nad papierem, ale nie wiem, czy to by pomogło... Ciekawa jestem, jak rozwiązują ten problem w cukierniach - muszą mieć chyba jakieś specjalne formy (?)<br />Coś w stylu kandyzowanych płatków będzie następnym razem ;)<br />Róże w kwiaciarni faktycznie mogą być pryskane, ale może niedaleko domu masz taki krzew? U mnie na osiedlu rosły kiedyś dwa i pięknie pachniały, a ostatnio okazało się też, że niedaleko domu mam jaśmin :) A tak go szukałam!Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6410926040251052471.post-78063366501300875402013-09-22T18:55:24.702+02:002013-09-22T18:55:24.702+02:00U mnie babcia na szczęście lubi ten krzew i róża c...U mnie babcia na szczęście lubi ten krzew i róża cały czas się rozrasta :)<br />Silikonowe będą chyba najlepsze, bo są giętkie ;)Porcelanahttps://www.blogger.com/profile/09074180168223019998noreply@blogger.com