26 listopada 2014

Pijany książę Albert / angielski pudding z 1860 roku

Prawdziwy pudding jadłam tylko raz w życiu, i to dość dawno temu. Jesienne gotowanie stało się więc teraz okazją, by spróbować go raz jeszcze, i to w wydaniu historycznym :)








Właściwie, to nie wiedziałam nawet, jak ten pudding ma wyglądać i jaki powinien wyjść - czy bardziej jak ciastko polane ponczowym sosem, czy jak dobry, gęsty budyń, czy może jak połączenie jednego i drugiego... Ale, jako, że jestem eksperymentatorką, bez większych rozmyślań wzięłam się do dzieła. Jeśli jesteście ciekawi, czy książę Albert chciałby tego spróbować, zerknijcie na przepis...





"Pudding księcia Alberta
Ubij na krem pół funta świeżego masła i wymieszaj je stopniowo z taką samą ilością tłuczonego cukru. Po dokładnym wymieszaniu dodaj najpierw żółtka, potem roztrzepane białka pięciu świeżych jajek. Wsyp ostrożnie pół funta najlepszej mąki i na koniec pół funta rodzynków ważonych po wydrylowaniu. Przelej ciasto do dobrze natłuszczonej formy i gotuj przez trzy godziny. Podawaj z sosem ponczowym.
Polecamy dodać odrobinę gałki muszkatołowej lub startą skórkę małej cytryny, by doprawić pudding. Można też dodać na dno formy małe kawałki kandyzowanej skórki przed wlaniem ciasta.

Sos ponczowy do słodkich puddingów
Może on być serwowany z custardem, plain bread lub puddingami śliwkowymi. Gotuj ostrożnie przez 15-20 minut skórkę z połowy małej cytryny i trochę skórki z pomarańczy z dwiema uncjami cukru i ćwiartką pinty wody. Odcedź skórki i zagęść sos półtorej uncją masła i prawie pełną łyżką mąki. Dodaj pół szklanki brandy, tyle samo wina, dwie trzecie szklanki rumu, sok z połowy pomarańczy i trochę mniej soku z cytryny. Podawaj sos gorący, ale nie pozwól mu zawrzeć, aby alkohol nie wyparował."




Na ciasto potrzebujemy:
  • 225 g masła,
  • 225 g cukru,
  • 225 g mąki,
  • 225 g rodzynków,
  • 5 jajek
 Wykonanie:
  • Ubiłam masło z cukrem na krem.
  • Dodałam najpierw żółtka, a potem roztrzepane białka,
  • następnie stopniowo mąkę i rodzynki.
  • Przełożyłam ciasto do formy i gotowałam na parze przez 1,5 godziny


Teraz sos...
  • 56 g cukru,
  • 118 ml wody,
  • skórka z połowy cytryny,
  • 42 g masła,
  • łyżka mąki,
  • pół szklanki brandy,
  • pół szklanki wina,
  • dwie trzecie szklanki rumu,
  • sok z połowy pomarańczy,
  • sok z połowy cytryny
Przygotowanie sosu:
  • Zagotowałam wodę ze skórką i cukrem.
  • Po 20 minutach wyrzuciłam skórkę i dodałam masło, a następnie mąkę.
  • Mieszałam do lekkiego zagęszczenia sosu.
  • Wlałam alkohole.
  • Dolałam soki z cytryny i z pomarańczy.


I co z tego wyszło?

Ciasto całkiem smaczne, choć jak dla mnie może trochę za tłuste. Sos jest bardzo wytrawny i wyrazisty, ale dobrze komponuje się z resztą. Szczególnie lubię w nim to, jak wsiąka w ciasto, nadając mu lekko rozmiękłą konsystencję (są tu jacyś fani moczenia biszkoptów w herbacie / kawie i chleba w sosie od sałatki, czy tylko ja jestem taka dziwna? :D ). Szczerze mówiąc, mnie najbardziej smakowało bez niczego lub z sosem z bardzo mocnego, mało słodkiego kakao na chudym mleku. Tymczasem po przyrządzeniu według przepisu, przez mocno alkoholowy sos nie da się zjeść dużych ilości puddingu na raz (może to i dobrze he he). I chyba z tego powodu to ciasto byłoby idealne na bal - małe, szybkie do zjedzenia i natychmiast poprawiające humor. A kalorie i procenty wytańczy się jeszcze zanim zaszumią w głowie :)

6 komentarzy:

  1. ja bym się skusiła :) podziwiam, że bierzesz się za takie przepisy, ja jestem bardziej zachowawcza i zawsze lubię wiedzieć wszystko, ze szczegółami, denerwuje mnie np. jak w przepisie nie ma podanych wymiarów formy, a nawet to, że nie ma zdjęć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I właśnie dlatego zabrałam się za oswajane tych dawnych przepisów ;) Lubię eksperymentować nawet, jak potem wychodzą z tego dziwne rzeczy :P

      Usuń
  2. Nie, nie jesteś dziwna, też moczę herbatniki, chleb i wszystko co mi w ręce wpadnie:)Uwielbiam to!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz tylko znaleźć kogoś, kto jak ja będzie lubił herbatę z mlekiem :D

      Usuń
    2. Trzeba to jestem ;) (z paromiesięcznym opóźnieniem). Chętnie zjadam ciastka moczone w herbacie z mlekiem, na modłę angielską.

      Usuń
    3. Pięcioletnie opóźnienie, ale jestem i ja!

      Usuń